Τα θεραπευτικά αποτελέσματα των μορίων που αποδεσμεύουν μονοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθεί ένα νέο αντιβιοτικό για την καταπολέμηση της σεξουαλικά μεταδιδόμενης μόλυνσης που είναι γνωστή ως γονόρροια.

Η γονόρροια (ή βλεννόρροια) είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Τα συμπτώματα της λοίμωξης ποικίλλουν. Από  ελάχιστα, μέχρι και σε έντονα συμπτώματα πόνου. Οι άνδρες μπορεί να έχουν κάψιμο κατά την ούρηση και έκκριμα από το πέος. Οι γυναίκες μπορεί να έχουν κάψιμο κατά την ούρηση, κολπικό έκκριμα, κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, ή πυελικό πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιπλοκές μπορεί να γίνουν πιο σοβαρές.

Η αναζήτηση για ένα νέο αντιβιοτικό έχει οδηγηθεί, εν μέρει, λόγω της ανθεκτικότητας στα φάρμακα, εξαιτίας της παραλλαγής του βακτηρίου που εμφανίζεται στη βόρεια Αγγλία. Το βακτήριο είναι ανθεκτικό στο αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες για τη θεραπεία της νόσου. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά καθίσταται μείζον πρόβλημα για όλες τις χώρες. Η νέα έρευνα έρχεται από το Πανεπιστήμιο του York, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και εστιάζει στην «μηχανοστάσιο» των βακτηρίων χρησιμοποιώντας απελευθέρωση μορίων μονοξειδίου του άνθρακα (CO-RMS).

Το μονοξείδιο του άνθρακα ενισχύει την αντιβιοτική δράση και, αν και γενικά δεν έχει δοκιμαστεί, δεν ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη θεραπεία των βακτηριακών λοιμώξεων. Ειδικότερα, ο οργανισμός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Το CO-RM λειτουργεί με σύνδεση προς το βακτήριο και εμποδίζει την παραγωγή ενέργειας.  Εξειδικεύοντας για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Ian Fairlamb αναφέρει: «Το μόριο μονοξειδίου του άνθρακα στοχεύει το μηχανοστάσιο, σταματώντας τα βακτήρια Neisseria gonorrhoeae. Υπάρχει μόνο ένα ένζυμο που χρειάζεται αναστολή και όταν δεν υπάρχει αναπνεύσιμο οξυγόνο, τότε  πεθαίνει.». Το επόμενο στάδιο του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός φαρμάκου, όπως ένα χάπι ή κρέμα και απαιτείται να δοκιμαστεί η διαδικασία αυτή σε μια κλινική δοκιμή.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here