Επιλέξατε σύντροφο επειδή μαγευτήκατε από την εμφάνισή του ή τρελαθήκατε με την αίσθηση του χιούμορ του; Μάλλον πλανάστε. Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πραγματική αιτία μπορεί να είναι πολύ πιο ρεαλιστική και να κρύβεται πίσω από το πτυχίο του συντρόφου σας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα γονίδιά σας μπορεί να σας οδηγήσουν σε μια σχέση με κάποιον που έχει ένα παρόμοιο επίπεδο εκπαίδευσης, σύμφωνα μια νέα μελέτη.

Η έρευνα περιέλαβε περίπου 1.600 ανθρώπους από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν όλοι παντρεμένοι ή συζούσαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με γονίδια για υψηλά εκπαιδευτικά επιτεύγματα έτειναν να συνδεθούν μεταξύ τους και να κάνουν παιδιά με ανθρώπους με παρόμοια DNA. Οι ερευνητές ήδη γνώριζαν ότι οι άνθρωποι συνήθως επιλέγουν συντρόφους με παρόμοια χαρακτηριστικά. Αλλά, αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που αποδεικνύει ότι τα γονίδια παίζουν ρόλο στην επιλογή συντρόφου με παρόμοια επίπεδα εκπαίδευσης, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία του γενετικού μη τυχαίου (assortative) ζευγαρώματος στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης David Hugh-Jones, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του East Anglia School of Economics.

Για να ελέγξουν αν αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες, όπως η γεωγραφική εγγύτητα, ο Hugh- Jones,  και η ομάδα του έφεραν σε επαφή τυχαία άτομα με τα ίδια επίπεδα εκπαίδευσης και γεωγραφικές περιοχές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γονίδια των αρχικών ζευγαριών έδειξαν μεγαλύτερη ομοιότητα από ότι τα τυχαία ζεύγη.

«Οι συνέπειες αυτού του τύπου ζευγαρώματος είναι σημαντικές για την εκπαίδευση, την κοινωνία και την εξελικτική ανάπτυξη των επόμενων γενεών», δήλωσε ο Hugh-Jones. Παρόλο που η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό το είδος της γενετικής επιλογής θα μπορούσε να αυξήσει τη γενετική και την κοινωνική ανισότητα στις μελλοντικές γενιές. «Όταν αυξάνεται η κοινωνική ανισότητα εν μέρει αυτό συμβαίνει από μία αυξανόμενη βιολογική ανισότητα και οι ανισότητες στην κοινωνία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστούν και οι επιπτώσεις του μη τυχαίου ζευγαρώματος μπορεί να συσσωρεύονται σε κάθε γενιά», δήλωσε ο Hugh-Jones. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Intelligence.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here