Μια νέα προβληματική για τον ιό Έμπολα εγείρει ανησυχίες για τους επιστήμονες. Και αυτό γιατί αποδείχθηκε ότι ακόμη και εκείνοι που επιβιώνουν του ιού είναι δύσκολο να τον αποβάλλουν εντελώς από τον οργανισμό τους. Ο ιός Έμπολα έχει βρεθεί στα μάτια, το σπέρμα, τον αμνιακό υγρό, και ούτω καθεξής.

Μια νέα έκθεση έρευνας κάνει λόγο για ένα νέο καταφύγιο που έχει βρει ο ιός και αυτό είναι στους πνεύμονες. Αυτό σχετίζεται με μια ιατρική υπόθεση που αφορά έναν εργαζόμενο στην υγειονομική περίθαλψη. Η υπόθεση, όπως αναφέρει η Washington Post, αναφέρεται σε έναν εργαζόμενο υγειονομικής περίθαλψης που είχε μολυνθεί στη Σιέρα Λεόνε, ο οποίος και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη Ρώμη για θεραπεία. Μετά από ένα χρονικό διάστημα ο ασθενής φάνηκε ότι αποκαταστάθηκε  χωρίς να παραμένει ίχνος του ιού που εντοπίστηκε στο  αίμα του. Ωστόσο, η περαιτέρω ιατρική εξέταση διαπίστωσε ότι ο  ιός  κρύφθηκε στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Η επιδημία του ιού Έμπολα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, λόγω του υψηλού αριθμού  των θανάτων μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων από τέσσερις αφρικανικές χώρες, καθώς και πολλών εργαζομένων που μολύνθηκαν. Ο ιός Έμπολα είναι μια σοβαρή ιογενής λοίμωξη με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Τα κοινά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν την αιμορραγία από σημεία παρακέντησης και τις βλεννώδεις μεμβράνες. Αν το μολυσμένο άτομο δεν ανακάμψει, ο θάνατος οφείλεται σε πολλαπλό σύνδρομο δυσλειτουργίας των οργάνων.

Για την επιστημονική κοινότητα, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του ιού στους πνεύμονες του ασθενούς πέντε ημέρες μετά την μόλυνση, ενώ σημαντικό κρίθηκε ότι δεν φάνηκε να έχει διαγραφεί. Αργότερα βρέθηκε ότι ο ιός προκάλεσε σημαντική βλάβη στον  πνεύμονα. Το συμπέρασμα αυτό δίνει μια νέα κατεύθυνση στην εν γένει έρευνα.  Η ιατρική υπόθεση έχει αναφερθεί στο περιοδικό PLoS.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here