Έρευνα διαπιστώνει ότι τα σεξουαλικά προβλήματα των ηλικιωμένων δεν ενδιαφέρουν. Τα προβλήματα της σεξουαλικής δραστηριότητας και οι επιθυμίες των ηλικιωμένων ατόμων παραβλέπονται από τους επαγγελματίες υγείας λόγω της ηλικίας τους, δείχνει μια νέα μελέτη. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Manchester Institute for Collaborative Research) για τη γήρανση και το Manchester Metropolitan University υπογράμμισε τα εμπόδια που ορισμένα γηραιότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν στη διατήρηση της σεξουαλικής ζωής τους, και πώς μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά τα εμπόδια.

Η μελέτη ανέλυσε τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια από πάνω από χίλιους ενήλικες ηλικίας 50 έως 90 ετών που ανταποκρίθηκαν σε διαχρονική μελέτη της γήρανσης, της σεξουαλικής υγείας και των σχέσεων. Οι ερωτηθέντες και των δύο φύλων τόνισαν την ανησυχία τους που δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας, καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν θέματα που αφορούν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, όπως η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας ή σωματικές δυσκολίες. 

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Ageing and Society, παραθέτουν και άλλα στοιχεία που επηρεάζουν την σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών υγείας και σωματικών νοσημάτων, την εξελισσόμενη κατάσταση του φύλου στις σχέσεις και την ψυχική ευεξία. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να μιλήσουν για τις επιπτώσεις των συνθηκών υγείας στη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να μιλήσουν για τις σεξουαλικές δυσκολίες που σχετίζονται με την υγεία στο πλαίσιο μιας σχέσης. Η μελέτη συνιστά ότι η πρακτική της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να εμπλακεί θετικά με τα ζητήματα της σεξουαλικής λειτουργίας και τη σεξουαλική δραστηριότητα για να βελτιώσει την υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων, ιδίως στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας.

«Αυτή η έρευνα βελτιώνει περαιτέρω την κατανόηση της αγάπης και οικειότητας στην ώριμη ηλικία», δήλωσε ο ένας από τους συγγραφείς, ο Δρ David Lee, ResearchFellow από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Ξεκινήσαμε με προγενέστερη εργασία μας περί της σεξουαλικής υγείας και ευημερίας των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών στην Αγγλία – δημοσιεύθηκε στο Archives of SexualBehaviour). Τώρα περιγράφουμε μια λεπτομερή εικόνα της σεξουαλικής ζωής των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών Με τη νέα έρευνα, τα αφηγηματολογικά δεδομένα των ηλικιωμένων, μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αλλάζει η σεξουαλικότητα με την ηλικία, την υγεία και τις σχέσεις, και πως οι παράγοντες αυτοί αλληλεπιδρούν για να επηρεάσουν τη σεξουαλική υγεία και ικανοποίηση.» «Εκτιμώντας ατομικές και προσωπικές απόψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική υγεία είναι ύψιστης σημασίας αν θέλουμε να βελτιώσουμε την προσφορά υπηρεσιών με γνώμονα τη σεξουαλική υγεία των ηλικιωμένων».

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here