Τη σύσταση Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ανατολικής Αττικής είχε ως θέμα πρόσφατη  συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο Μαραθώνα μεταξύ του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, Βασίλειου Πιστικίδη, του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελου Καφετζόπουλου, της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική, Κατερίνας Θανοπούλου και του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρου Φιλίππου.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της μέσω της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής ότι θέλει να συμβάλλει στην ίδρυση Κέντρου Πρόληψης στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει τον ΟΚΑΝΑ και τους υπευθύνους της Περιφέρειας Αττικής για να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία του Κέντρου Πρόληψης. Ο ΟΚΑΝΑ συμπεριέλαβε στο σχεδιασμό του τη δημιουργία σχετικής δομής για την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής Ανατολικής Αττικής. Τη στήριξή τους στο όλο εγχείρημα εξέφρασαν συμμετέχοντας στη συνάντηση η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής κι ο όμορος δήμος Ραφήνας -Πικερμίου.

Με πρωτοβουλία όλων των εμπλεκομένων μερών θα ξεκινήσει το αμέσως ερχόμενο διάστημα η αναζήτηση τοπικών φορέων, που θα ευαισθητοποιηθούν και θα συμμετάσχουν ενεργά στη σύσταση του νέου Κέντρου Πρόληψης, ενώ παράλληλα θα αναζητηθεί και η επιπλέον χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, η Δημοτική Σύμβουλος Μαραθώνα, Αναστασία Ρίζου, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΑΝΑ, Αντώνιος Γκανάς, η Προϊσταμένη Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, Νικολέττα Γεωργαλά κι ο συνεργάτης του Δημάρχου Μαραθώνα, Τάσος Οικονομόπουλος.

Τα Κέντρα πρόληψης έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν από τον ΟΚΑΝΑ στο πλαίσιο υλοποίησης μια ενιαίας πολιτικής σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο της πρόληψης κατά των ναρκωτικών. Ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση κι άλλους φορείς, προχωρούν στην ίδρυση των κέντρων πρόληψης λαμβάνοντας υπόψη της ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Το προσωπικό στα κέντρα πρόληψης αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και ψυχιάτρους και βασικοί στόχοι τους είναι οι εξής: Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τις εξαρτήσεις, την πρόληψη και την προστασία της ψυχικής υγείας, η ψυχολογική υποστήριξη νέων για να αναπτύξουν δεξιότητες και κρίση πάνω στην πρόληψη, όπως και η απασχόλησή τους στον ελεύθερο χρόνο τους.

Τα κέντρα πρόληψης υποστηρίζουν και ενημερώνουν γονείς για τη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και εκπαιδευτικούς για την ενίσχυση του ρόλου τους στον τομέα της πρόληψης μέσα απ’ την εκπαίδευση. Προωθούν αιτήματα χρηστών για παραπομπή τους σε δημόσιες αναγνωρισμένες δομές προς απεξάρτηση και ασκούν συμβουλευτικό ρόλο για άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Η συμβολή των κέντρων πρόληψης είναι αναμφισβήτητη στον αγώνα κατά των εξαρτήσεων και το σημαντικό έργο τους αναγνωρισμένο απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here