Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» προσφέρει 5.000 δωρεάν ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης πανελλαδικά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα σπονδυλικά κατάγματα.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Έχεις οστεοπόρωση. ακτινογραφία έκανες;» και δίνει την ευκαιρία σε ασθενείς άνω των 65 ετών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση να κάνουν μια δωρεάν ακτινογραφία στην σπονδυλική τους στήλη.

Η οστεοπόρωση εξελίσσεται προοδευτικά για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς κλινικές εκδηλώσεις. Έχει χαρακτηριστεί ως «ύπουλος κλέφτης». Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα πάνω στην οστεοπόρωση, σημείωσε αλματώδη εξέλιξη, την οποία πυροδότησε το πρόβλημα οστεοπόρωσης των κοσμοναυτών διαρκείας, αλλά κι η συνεχής γήρανση του πληθυσμού. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου παρουσίασης οστεοπόρωσης είναι η ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα κι ο αυξημένος ρυθμός οστικής απώλειας.

Η οστεοπόρωση στην ουσία προκαλείται από τη διαταραχή στην ισορροπία ανάμεσα στην οστεοπαραγωγή και την οστική αποδόμηση που συνεχίζεται διά βίου στον ανθρώπινο σκελετό.

Μετά την ηλικία των 35 ετών αρχίζει βαθμιαία η απώλεια οστικής μάζας που αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο και συνεχίζεται με διακυμάνσεις σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ανθρώπου. Ο ρυθμός απώλειας είναι αρχικά ίδιος στους άνδρες και στις γυναίκες και κυμαίνεται από 0,3-0,5% το χρόνο.

Χαρακτηρίζεται επίσης ως «σιωπηλή επιδημία», εξαιτίας των σπονδυλικών καταγμάτων, που δεν γίνονται άμεσα κλινικά αντιληπτά. Η ύπαρξη προϋπαρχόντων σπονδυλικών καταγμάτων πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων σπονδυλικών καταγμάτων ως και κατά 7-9 φορές (γνωστός ως καταρράκτης των καταγμάτων).

Η καμπάνια της Πεταλούδας είναι υπό την επιστημονική αιγίδα και υλοποιείται με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΜΟ). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στη σελίδα της Πεταλούδας, να βρείτε μέσα απ’ την ιστοσελίδα www.osteocare.gr ή στο τηλέφωνο: 213 2086698.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here