Κόκκινα αυγά: Γιατί τα βάφουμε, πώς τα βάφουμε
Κόκκινα αυγά: Γιατί τα βάφουμε, πώς τα βάφουμε

Τα πασχαλινά αυγά είναι μέρος των πασχαλινών εθίμων, είτε βαμμένα κόκκινα αυγά, είτε σοκολατένια αυγά. Στην Ελλάδα, τα αυγά βάφονται κατά κύριο λόγο κόκκινα (αν και δεν είναι ασυνήθιστη ποικιλία χρωμάτων ή και σχεδίων), ενώ σε άλλες χώρες τα αυγά βάφονται σε περισσότερα χρώματα, αρκετές φορές με περίτεχνα σχήματα.

Μέρος του εθίμου των πασχαλινών αυγών είναι και το τσούγκρισμα. Πριν από την κατανάλωσή τους, ιδιαίτερα στο πασχαλινό τραπέζι, ο καθένας διαλέγει το δικό του αβγό και το τσουγκρίζει με αυτό άλλου. Όποιος έχει το αβγό που δεν έσπασε, το τσουγκρίζει στη συνέχεια με το αβγό τρίτου και ούτω καθεξής μέχρι να αναδειχθεί αυτός που έχει το πιο ισχυρό αβγό.

Υπάρχουν διάφορες εικασίες για τα κόκκινα αυγά και πως προέκυψε αυτό το έθιμο. Η πρώτη που επικρατεί κυρίως στην Ελλάδα, λέει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή και η Παρθένος Μαρία, τοποθέτησαν ένα καλάθι με αυγά στη βάση του Σταυρού που ήταν σταυρωμένος ο Χριστός, τα οποία βάφτηκαν με το αίμα Του(από τις πληγές του). Έπειτα, η Μαρία η Μαγδαληνή, πήγε τα αυγά αυτά τα μοίρασε μεταξύ των πιστών, όπου αυτός που το έδινε έλεγε «Χριστός Ανέστη» και αυτός που το έπαιρνε έλεγε «Αληθώς Ανέστη». Επίσης, μία άλλη παραδοχή, αναφέρει πως μία γυναίκα κρατούσε ένα καλάθι με αυγά και της είπανε ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Αυτή λοιπόν, δεν το πίστεψε και τότε τα αυγά γίνανε κόκκινα.

Τέλος, μια τρίτη παραδοχή αναφέρει ότι η Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μία πλούσια γυναίκα, με μεγάλη πειθαρχία απέναντι στον Χριστό. Ήταν το πρώτο άτομο στο οποίο ο Χριστός εμφανίστηκε, το πρωί μετά την ανάστασή Του. Αυτή λοιπόν, πάλεψε σκληρά ώστε να διαδώσει το Ευαγγέλιο, μετά την ανάστασή Του. Λαμβάνοντας μεγάλη διάσταση ο αγώνας της, η όλη προσπάθειά της, διαδόθηκε μέχρι και στον ίδιο τον Καίσαρα στη Ρώμη.

Αυτός στη συνέχεια, την προσκάλεσε σε τραπέζι. Προσπάθησε να εξηγήσει στον Καίσαρα ότι ο Χριστός αναστήθηκε, και το έκανε αυτό, σηκώνοντας ένα αυγό από το τραπέζι. Ο Καίσαρας γέλασε ειρωνικά, λέγοντάς την πως, όσο ο Χριστός αναστήθηκε, άλλο τόσο αυτό το αυγό που κρατούσε, θα μπορούσε να αλλάξει ξαφνικά χρώμα. Αλλά, πριν προλάβει να τελειώσει την πρότασή του, το αυγό που κρατούσε η Μαγδαληνή, άλλαξε χρώμα και έγινε κόκκινο!

Σε γενικές γραμμές, χρησιμοποιούμε αυγά το Πάσχα γιατί συμβολίζουν την αναγέννηση – ζωή – ανάσταση του Χριστού και τα βάφουμε κόκκινα συμβολίζοντας το αίμα του Χριστού και το θαύμα που έγινε κατά την ημέρα της Αναστάσεως. Τα αυγά βάφονται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη και αρχίζουν να καταναλώνονται την Κυριακή του Πάσχα.

Για να βάψετε αυγά θα χρειαστείτε

 • 1 φακελάκι βαφή
 • Αβγά (όσα θέλετε να βάψετε)
 • 6 ποτήρια χλιαρό νερό
 • 6 κουτ. σούπας ξύδι

Εκτέλεση

 1. Βγάζετε τα αυγά από το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Για να μην σπάνε εύκολα, μπορείτε να τα βάλετε σε νερό με αλάτι.
 2. Τα πλένετε καλά και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά για να μη σπάσουν (15 λεπτά). Ιδανικά μπορείτε να τα βράσετε την πρώτη μέρα και να τα βάψετε την επόμενη.
 3. Σε μια λεκάνη βάζετε το χλιαρό νερό, το ξύδι, τη βαφή και τα ανακατεύετε πολύ καλά.
 4. Τοποθετείτε τα γερά βρασμένα αβγά σε μία στρώση στην λεκάνη και τα αφήνετε 5 λεπτά στη βαφή.
 5. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά.
 6. Στην ίδια δόση, βάζετε και τα υπόλοιπα αβγά.
 7. Αλείφετε τα αβγά με λίγο λάδι ώστε να έχουν λαμπερό χρώμα.
 8. Αν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε τα αβγά σας βάζοντας αυτοκόλητα, χαλκομανιες, ζωγραφίζοντάς τα, αυτοσχεδιάζοντας.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + eleven =