Η σχέση ηπατίτιδας Β με την κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος
Η σχέση ηπατίτιδας Β με την κίρρωση και τον καρκίνο του ήπατος

Για μερικούς ανθρώπους, η ηπατίτιδα Β είναι μια σύντομη ασθένεια, αλλά για κάποιους άλλους εξελίσσεται σε χρόνια νόσο που μπορεί και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα με το ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης και του καρκίνου του ήπατος.

Μια νέα έρευνα διαπιστώνει πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος παραμένει για τα άτομα που πέρασαν ηπατίτιδα Β ακόμα και αν είναι πλέον «καθαρά» και προτείνει πως θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται.

Η νέα μελέτη – με ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) – δημοσιεύεται στο περιοδικό Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Η ηπατίτιδα Β είναι μια λοιμώδης και φλεγμονώδης ασθένεια του ήπατος η οποία οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας B (γνωστός και ως HBV), ο οποίος είναι ένας ιός με γενετικό υλικό DNA. Η οξεία ηπατίτιδα Β περιλαμβάνει συμπτώματα όπως φλεγμονή του ήπατος, εμετό, ίκτερο και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η χρόνια ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος καθώς και ηπατικό καρκίνο, ένα καρκίνωμα που δεν αντιδρά στην χημειοθεραπεία και συνήθως προκαλεί θάνατο.

Ο ιός μεταδίδεται με την έκθεση σε μολυσμένο αίμα ή σε άλλα βιολογικά υγρά, όπως κατά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Το DNA του ιού έχει ανιχνευθεί στο σίελο, τα δάκρυα και τα ούρα. Μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο παιδί κατά την διάρκεια του τοκετού. Ο ιός δεν έχει βρεθεί ότι μπορεί να μεταδοθεί με το φίλημα, τη χειραψία, τη χρήση κοινών σκευών, το φτέρνισμα, το βήχα και τη γαλουχία.

Το ποσοστό του κόσμου που είναι μολυσμένο με τον ιό της ηπατίτιδας Β αντιστοιχεί στο 3% με 6%, αλλά μόνο το ένα τρίτο έχει αποκαλυφθεί. Στις ΗΠΑ, από το 1991 που ξεκίνησε ο εμβολιασμός των παιδιών, το ποσοστό των νέων μολύνσεων έχει μειωθεί κατά περίπου 82%. Η εκτίμηση των CDC για το 2013 ήταν πως ο αριθμός των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες που μολύνθηκαν ήταν 19.764 (κυρίως άνδρες ηλικίας 25-44 ετών).

Αλλά ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν με χρόνια λοίμωξη είναι πολύ μεγαλύτερος (κατ’ εκτίμηση γύρω 700.000 με 1.400.000 άτομα). Περίπου το 25% των ανθρώπων με χρόνια πεθαίνουν πρόωρα από κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές πήραν στοιχεία από 1.346 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β λοίμωξη που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια του 1982-2013. Επέλεξαν 238 ασθενείς των οποίων η χρόνια λοίμωξη υποχώρησε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και τους «ταίριαξαν» με 435 ασθενείς που νοσούσαν ακόμα. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κάθαρση του ιού της ηπατίτιδας Β φαίνεται να μην κάνει καμία διαφορά στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Ένας λόγος είναι η ενσωμάτωση του ιού στο γονιδίωμα των κυττάρων του ήπατος, η οποία εμφανίζεται νωρίς στη μόλυνση και μπορεί να παραμείνει.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Prabhu Gounder λέει: «Δεδομένου ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του ήπατος παραμένει μεταξύ των ενηλίκων με εμφανή τη θεραπεία της λοίμωξης, μπορεί να χρειάζεται να παρακολουθούνται στενά.»

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here