Ξηροί καρποί και υπερβολική κατανάλωση
Ξηροί καρποί και υπερβολική κατανάλωση

Μήπως οι ξηροί καρποί είναι η αδυναμία σας; Μάθετε ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης.

Σίγουρα γνωρίζετε οτι οι ξηροί καρποί είναι απίστευτα υγιεινά και σχετίζονται με την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς, την καταπολέμηση του καρκίνου, τη μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ ενώ σας βοηθούν ακόμα και στην απώλεια βάρους. Αλλά πόσο συχνά μπορείτε να τρώτε ξηρούς καρπούς και τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση τους;

Όσο περιβόητοι είναι οι ξηροί καρποί για τα προτερήματα υγείας που προσφέρουν, άλλο τόσο γνωστό είναι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά εθιστική τροφή και οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουν σημασία στη συνιστώμενη ημερήσια μερίδα η οποία είναι περίπου 24 αμύγδαλα, 18 κάσιους, 15 μισά πεκάν, 14 μισά καρύδια, ή 8 καρύδια Βραζιλίας. Το πρόβλημα με την κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ότι υπάρχουν ορισμένοι πραγματικοί κίνδυνοι για την υγεία. Παρακάτω θα βρείτε τις τρεις χειρότερες επιπτώσεις υγείας που προκύπτουν από την υπερβολική κατανάλωσή τους.

1. Παχαίνουν

Φυσικά και υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη προειδοποίηση από όλες τις μελέτες σχετικά με τους ξηρούς καρπούς και την απώλεια βάρους: Ισχύει μόνο αν τηρήσετε τη συνιστώμενη ποσότητα. Αν φάτε περισσότερο θα έχετε γρήγορα το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ξηροί καρποί έχουν συμπυκνωμένες θερμίδες , άρα και περισσότερη ενέργεια από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μία ουγγιά αμύγδαλα έχει 163 θερμίδες, ενώ το ίδιο βάρος σε μαγειρεμένα ζυμαρικά έχει 37 θερμίδες.

2. Προβλήματα πέψης

Το φούσκωμα και τα αέρια μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών είναι μια κοινή παρενέργεια, χάρη στις τανίνες, οι οποίες τα καθιστούν δύσκολα προς χώνεψη. Αυτό είναι ένα γνώρισμα επιβίωσης για τους καρπούς με κέλυφος, έτσι ώστε αν ένα ζώο τους καταπίνει τους, να μπορούν να περάσουν από το πεπτικό σύστημα και εξακολουθούν να έχουν μια πιθανότητα να αναπτυχθούν ξανά αφού εμφανίζονται στα περιττώματα τους σχεδόν χωρίς να έχουν χωνευθεί. Δυστυχώς, όμως, αυτό ισχύει και στον άνθρωπο, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα.

3. Προβλήματα στα νύχια, τα μαλλιά και την αναπνοή

Τριχόπτωση, εύθραυστα νύχια και κακή αναπνοή. Όλα αυτά είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από σελήνιο, που είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που προκύπτει από την υπερβολική κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας (όλοι οι άλλοι ξηροί καρποί είναι ασφαλής). Μια μερίδα από αυτά τα καρύδια, ή 8 ολόκληρα κομμάτια, έχει 10 φορές τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σεληνίου (55 μικρογραμμάρια).

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eleven + seven =