Βιταμίνη Ε:Αποδείχθηκε ότι βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών μυών
Βιταμίνη Ε:Αποδείχθηκε ότι βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών μυών

Αποδείχθηκε ότι η βιταμίνη Ε βοηθάει στην ανάπτυξη των δυνατών μυών που υποστηρίζουν οι πρωταθλητές body builders .Οι Ερευνητές αναφέρουν πως η βιταμίνη Ε είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ανάπτυξη μυών όσο και για την επιδιόρθωση των κυττάρων.

Παρόλο που οι body builders δήλωναν από καιρό πως η βιταμίνη Ε βοηθά στην ανάπτυξη δυνατών μυών ο μηχανισμός ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε τέτοια οφέλη παρέμενε άγνωστος μέχρι και σήμερα.

Γράφοντας στο περιοδικό Free Radical Biology and Medicine, οι ερευνητές έδειξαν ότι η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των μεμβρανών των κυττάρων του πλάσματος. Μέσω αυτού λοιπών καταλαβαίνουμε πως ημη επαρκής κατανάλωση και τροφοδότηση των κυττάρων με την βιταμίνη αυτή δεν μπορεί να επιδιορθώσει σωστά τυχόν βλάβες που έχουν προκληθεί.

Οι ερευνητές της μελέτης με επικεφαλής τον Δρ. Paul L. McNeil στο Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια του πανεπιστημίου Georgia Regents αναφέρουν πως αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό πρόβλημα για πολλά κύτταρα, όπως αυτά των μυών, τα οποία σκίζονται μόνο και μόνο με την χρήση τους. «Κάθε κύτταρο του σώματος έχει πλασματικές μεμβράνες και κάθε μία από αυτές μπορεί να σκιστεί» δήλωσε ο McNeil – ο οποίος σημείωσε ακόμα ότι τα μυϊκά κύτταρα σκίζονται συνεχώς μετά την χρήση τους.

Ακόμα ο McNeil δήλωσε πως «η δημιουργία μυών ακολουθεί μια φυσιολογική διαδικασία απόσχισης και επιδιόρθωσης που μπορεί να συσχετιστεί άμεσα με την φράση – no pain, no gain (κανένας πόνος, κανένα κέρδος) – όμως εάν δεν πραγματοποιηθεί επιδιόρθωση των κυττάρων αυτών, θάνατος των μυϊκών κυττάρων μπορεί να προκληθεί. Ακόμα ο McNeil αναφέρει ότι υποψιάζεται πως το ότι πλέον γνωρίζουμε την δράση της βιταμίνης Ε στην επιδιόρθωση των κυτταρικών μεμβρανών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην μυϊκή δυστροφία, και στην κοινά σχετιζόμενη με τον διαβήτη μυϊκή αδυναμία καθώς και με την τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

Βιταμίνη Ε και Υγεία
Η σχέση μεταξύ βιταμίνης Ε και υγιών μυών είναι καλά εδραιωμένη. Για παράδειγμα τα θηλαστικά και τα πουλιά που στερούνται την βιταμίνη αυτή οδηγούνται σε απώλεια μυών η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Πράγματι, μια κακή διατροφή η οποία οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε σε ηλικιωμένα άτομα προτείνεται πως συμβάλει σε αδυναμία, μυϊκή αδυναμία καθώς και στο τα άτομα αυτά να είναι ασταθή. Λόγω των παραπάνω, αλλά και επειδή η βιταμίνη Ε έχει των καθιερωμένο ρόλο ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται σε προϊόντα αντι-γήρανσης. Ωστόσο, το πως ακριβώς η βιταμίνη Ε προστατεύει τα μυϊκά κύτταρα, καθώς και άλλους τύπους κυττάρων, παρέμενε άγνωστο μέχρι τα νέα ευρήματα.

Ο McNeil σχολίασε πως «για πρώτη φορά μετά από 83 χρόνια από την αρχική ανακάλυψη της, γνωρίζουμε πλέονποια είναι η κυτταρική λειτουργία της βιταμίνης Ε». Ακόμα ανέφερε «γνωρίζοντας πλέον την κυτταρικής της λειτουργία, μπορούμε τώρα να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την γνώση σε ιατρικά σχετιζόμενους τομείς.

Λεπτομέρειες για την μελέτη
Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε οι ερευνητές οι οποίοι είχαν ως έδρα τις ΗΠΑ έτρεφαν αρουραίους είτε με κανονική τροφή για τρωκτικά είτε με τροφή όπου η βιταμίνη Ε έχει αφαιρεθεί ή η τροφή αυτή ήταν ανεπαρκείς σε βιταμίνη Ε και όπου η τροφή αυτή είχε συμπληρωθεί με βιταμίνη Ε.

Αρχικά, υπήρξε μια περίοδος κατάρτισης ώστε να εξακριβωθεί η έμφυτη ικανότητα των αρουραίων να τρέξουν κατηφορικά σε έναν διάδρομο – η οποία είναι μια δύσκολη κίνηση για τους μυς, και είναι γνωστή ως εκκεντρική συστολή. Η άσκηση αυτή βοηθά στην επιμήκυνση των μυών και είναι ικανή να παράγει αυξημένο πόνο σε αθλητές λόγω της υψηλής μηχανικής καταπόνησης καθώς οι μύες συσπώνται και επιμηκύνονται ταυτόχρονα.

Στη μελέτη αυτή, ο McNeil βρήκε πως οι αρουραίοι με έλλειψη βιταμίνης Ε είχαν γενικά ανεπαρκή ικανότητα του να τρέχουν σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, και ακόμα έκαναν πολύ περισσότερες «επισκέψεις ξεκούρασης» σε μια συγκεκριμένη περιοχή – παρά το γεγονός ότι τους γινόταν ήπια ηλεκτροπληξία όταν βρισκόταν εκεί.

Ακόμα η ερευνητική ομάδα χορήγησε μια χρωστική ουσίαστους αρουραίους η οποία δεν θα μπορούσε να διεισδύσει μια ανθεκτική πλασματική μεμβράνη. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η χρωστική αυτή ουσία διαπερνά εύκολα τα μυϊκά κύτταρα των αρουραίων που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Ε ενώ κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε σε άλλους αρουραίους.Ο McNeil σημείωσε πως ένα υγιές κύτταρο δημιουργεί ένα μπάλωμα μέσα σε ένα λεπτό και έτσι αποκαθιστά πλήρως την κυτταρική μεμβράνη μέσα σε λίγα λεπτά. Περαιτέρωμικροσκοπική εξέταση των μυϊκών ινών του τετρακέφαλου έδειξε πως οι αρουραίοι που τρέφονταν με κανονική τροφή ή με τροφή όπου η βιταμίνη Ε είχε αποκατασταθεί είχαν ίδια αποτελέσματα. Οι μυϊκές ίνες των αρουραίων που τρέφονταν με τροφή η οποία ήταν ανεπαρκείς σε βιταμίνη Ε ήταν μικρότερες και εμφάνιζαν φλεγμονή. Ακόμα ένα εύρημα του McNeil ήταν ότι η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για τηνταχεία επιδιόρθωση της κυτταρικής μεμβράνης και έτσι και της κυτταρικής επιβίωσης.

Τέλος ο McNeil, δήλωσε πως «Η σημαντική ιατρική σημασία πρέπει ακόμα να αποκαλυφθεί», προσθέτοντας πως τα ευρήματα θα μπορούσαν μια μέρα να σημαίνουν πως τα συμπληρώματα δεν αφορούν μόνο την ενίσχυση της ανάπτυξης των μυών για τους αθλητές, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για να βοηθήσουν την υποτονική μεμβρανική αποκατάσταση σε νόσους όπως η μυϊκή δυστροφία. Ακόμα θα μπορούσε να αποτελεί προληπτική θεραπεία για άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι αστροναύτες ή οι στρατιωτική.

 Με την συνεργασία της Αναϊς Ρενούφ Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × three =