Διατροφή

Οι διατροφικές ανάγκες σε κάθε ηλικία

Οι διατροφικές ανάγκες σε κάθε ηλικία

Η κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες είτε σωματικές είτε ψυχικές γι αυτό και σε κάθε φάση της ζωής μας οι διατροφικές μας συνήθειες πρέπει να αλλάζουν και να προσαρμόζονται με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Ποιες τροφές λοιπόν χρειάζεται η κάθε ηλικία;

1) Η δεκαετία 25 με 35 χρειάζεται τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος με πλούσια τρόφιμα σε ψευδάργυρο όπως τα οστρακοειδή , τα καρύδια και το άπαχο κρέας . Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει συχνά χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, οπότε βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε άπαχο κόκκινο κρέας και αυγά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα . Μεγάλη κατανάλωση όμως πρέπει να υπάρχει και στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το σπανάκι , το λάχανο και το μπρόκολο. Σημαντική πηγή ενίσχυσης αποτελούν και τα όσπρια. Επιπλέον, προσπαθήστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C , όπως ντομάτες , ή να προσθέσετε μια σταγόνα χυμό λεμονιού που βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου. Τα οστά θα φθάσουν στη μέγιστη δύναμή τους αυτή την περίοδο οπότε βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων κάθε μέρα.

2) Η επόμενη δεκαετία (35 με 45 ετών) εστιάζει σε διαφορετικές ανάγκες. Ειδικότερα, οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν τις οικογένειές τους σε αυτή τη δεκαετία περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γι’ αυτό είναι καλό να ενισχύσετε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυλλικό οξύ προκειμένου να συμβάλλει στην εξασφάλιση μιας υγιούς εγκυμοσύνης (σιτηρά ολικής αλέσεως , φυλλώδη και φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι πολύ καλά και καταναλώνετε τουλάχιστον μια φορά την ημέρα) . Αν έχετε ήδη οικογένεια και η ζωή σας γίνεται όλο και πιο έντονη, βεβαιωθείτε ότι έχετε φάει βραδυφλεγή υδατάνθρακες σε κάθε γεύμα για να κρατήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας σταθερά. Τα ολικής αλέσεως ζυμαρικά, το κους-κους, το πλιγούρι, το ρύζι μπασμάτι και τα πολύσπορα ψωμιά αποτελούν σημαντικές πηγές ενέργειας.

3) Η δύσκολη δεκαετία (45 με 55 ετών) αρχίζει αφού μαζί με αυτή πλησιάζει και η εμμηνόπαυση. Γι αυτό ήρθε η ώρα να σκεφτείτε την καρδιά και την υγεία των οστών . Για υγιή καρδιά , επιλέξτε λιπαρά ψάρια, άφθονα φρούτα και λαχανικά καθώς και μια ημερήσια δόση των προϊόντων ολικής αλέσεως . Τα οστά χρειάζονται ασβέστιο και βιταμίνη D για τη διατήρηση της δύναμής τους έτσι λοιπόν βεβαιωθείτε ότι έχετε σας τρεις ημερήσιες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων.

4) Η περίοδος 55-65 είναι αυτή που θέλετε να παραμείνετε ενεργές και να δείχνετε υπέροχες απομακρύνοντας τα σημάδια της γήρανσης. Προσέξτε λοιπόν τη χοληστερόλη σας με βρώμη και λιπαρά ψάρια . Εντοπίστε τις κρυμμένες θερμίδες στα σνακ καθώς το σώμα σας χρειάζονται λιγότερες θερμίδες. Παράλληλα, κρατήστε τις αρθρώσεις σας υγιείς με σπόρους και ξηρούς καρπούς που έχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς και τη διατήρηση της υγείας των ματιών που ενισχύεται με τη Β- καροτίνη η οποία είναι πλούσια σε κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά.

5) Από την ηλικία των 65 και άνω η πέψη σας χρειάζεται λίγη φροντίδα. Επίσης βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό , διότι σε αυτές τις ηλικίες ο οργανισμός είναι εύκολο να αφυδατωθεί . Προσέξτε τις αρθρώσεις σας οι οποίες χρειάζονται για να παραμείνουν ισχυρές ώστε παραμείνετε ενεργοί . Τα άπαχα προϊοντα , τα λιπαρά ψάρια και τα σπορέλαια βοηθούν επίσης στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μαγειρικά μυστικά του να φτιάξεις τα τέλεια ρεβίθια

Μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.