Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία χρόνια εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων ,ώμου, αγκώνα, ισχίο, γόνατο, ακρωμιοκλειδική, πηχεοκαρπική, ποδοκνημική δακτύλων, του μυοσκελετικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται από την προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου μίας άρθρωσης – της λείας επιφάνειας των αρθρικών εταίρων που σχηματίζουν αυτή την άρθρωση. Η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα είναι άγνωστης αιτιολογίας. 

 Η αιτία της πρωτοπαθούς οστεοαρθρίτιδας θεωρείται η διαταραχή του ισοζυγίου της φθοράς και ανακατασκευής του αρθρικού χόνδρου, χωρίς να ξέρουμε σε κυτταρολογικό επίπεδο τους μηχανισμούς. Αυτό είναι ακόμα υπό έρευνα.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής είναι η προοδευτική καταστροφή του χόνδρου με ακόλουθο την αντίδραση του οστού. Σχηματίζονται υποχόνδριες κύστες και οστεόφυτα ,τα κακώς λεγόμενα άλατα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το αλάτι του φαγητού.  Εντοπίζονται,  ακτινολογικά όπως και η μείωση της απόστασης των αρθρικών επιφανειών , ο χόνδρος, ο οποίος  δεν φαίνεται στην ακτινογραφία λεπταίνει  ώστε  η απόσταση ανάμεσα στα οστά εμφανίζεται μειωμένη.

 Κλινικά Συμπτώματα

Τα κλινικά συμπτώματα είναι συνήθως στην αρχή ο πόνος, μετά από κόπωση της πάσχουσας άρθρωσης ,ο οποίος εξαφανίζεται με την ανάπαυση. Ο πόνος όμως, μπορεί να είναι νυχτερινός όπως συνήθως  συμβαίνει χαρακτηριστικά στον ώμο η να επιδεινωθεί αργότερα με την έναρξη των κινήσεων και τελικά μπορεί να υπάρχει μόνιμος πόνος..

Ταυτόχρονα ξεκινάει και μία προοδευτική δυσκαμψία η οποία εμφανίζεται αρχικά μετά από ανάπαυση (π.χ. στα άνω άκρα με δυσκολίες να φέρει ο πάσχων το χέρι στο στόμα, να ντυθεί η να χτενιστεί, στα κάτω άκρα στο πρωινό ξεκίνημα της βάδισης) και σταδιακά γίνεται μόνιμη.

Στο τέλος της εξέλιξης έχουμε την παραμόρφωση της άρθρωσης, η οποία φαίνεται και στις ακτινογραφίες.

Θεραπευτική Προσέγγιση

 Η θεραπευτική προσέγγιση είναι συντηρητική στα αρχικά στάδια. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούνε φάρμακα ( αντιφλεγμονώδη συνήθως) και βοηθητικά μέσα σαν μπαστούνι, βακτηρίες ή περιπατητήρας  στην αρθρίτιδα των κάτω άκρων για την αποφόρτιση της πάσχουσας άρθρωσης .

  • Στα άνω άκρα η αποφόρτιση επιτυγχάνετε  με την αποφυγή επιβαρυντικών δραστηριοτήτων. Η κινησιοθεραπεία χωρίς φόρτιση έχει σαν στόχο την διατήρηση της κινητικότητας . Εάν τα συντηρητικά μέσα δεν αποδίδουν και ο ασθενής περιορίζεται πολύ στις καθημερινές του δραστηριότητες λόγω ενός η και των δύο κυρίως συμπτωμάτων (πόνος και δυσλειτουργία) και μειώνετε υποκειμενικά η ποιότητα ζωής του, τότε υπάρχουν διάφορες χειρουργικές λύσεις του προβλήματος.
  • Στην ιδανική περίπτωση ο θεράπων Ορθοπεδικός επιλέγει ανάμεσα στις χειρουργικές λύσεις αυτή, η οποία αντιστοιχεί στη βαρύτητα της πάθησης και τα υποκειμενικά κριτήρια του ασθενούς. Μία μέθοδος δεν είναι πάντα η καλύτερη για τον κάθε ασθενή!

Αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν σε πιο αρχικά στάδια π.χ. τον καθαρισμό αρθρώσεων και οστεοτομίες για την αλλαγή της φόρτισης μίας άρθρωσης ( συνήθως στα κάτω άκρα).

 

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here