Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων αποτελεί χρονοβόρα, δαπανηρή και με ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο αποτυχίας για το τελικό αποτέλεσμα διαδικασία. Για τα βιοτεχνολογικά φάρμακα, απαιτούνται έως και 20 έτη και επένδυση που υπερβαίνει το $1 δις ανά φάρμακο, με τη πλειοψηφία των προγραμμάτων να μην λαμβάνει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό / Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ//FDA).

Η βιοτεχνολογία, σε γενικές γραμμές ορίζεται ως οποιαδήποτε μορφή τεχνολογίας βασίζεται σε ζώντες οργανισμούς ή βιολογικά συστήματα. Έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη και την ανάπτυξη μίας νέας γενιάς θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον άνθρωπο και αποτελεί το μέλλον της Ιατρικής. Περισσότερα από 300 νέα φάρμακα έχουν λάβει έγκριση την τελευταία δεκαετία, ενώ περισσότερα από 900 φάρμακα βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών με το 30%-50% όλων των φαρμάκων σε ανάπτυξη σήμερα να είναι βιοτεχνολογικά. Στις μέρες μας η πλειοψηφία των καινοτόμων φαρμάκων προέρχονται από την βιοτεχνολογία.

Η φαρμακευτική καινοτομία ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης

Τα βιοτεχνολογικά φάρμακα λόγω της στοχευμένης δράσης τους δύναται στην πλειοψηφία τους να έχουν διαχειρίσιμη οικονομική επίπτωση για το σύστημα υγείας.

Τα καινοτόμα φάρμακα αποτελούν φάρμακα υψηλής αξίας που συνεισφέρουν στη σταθερότητα, βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του συστήματος υγείας μακροπρόθεσμα. Το όφελος αυτό αξιολογείται υψηλότερο από το βραχυπρόθεσμο κόστος της φαρμακευτικής καινοτομίας.
• Η φαρμακευτική καινοτομία αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς συμβάλλει στην αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η Amgen στην αιχμή της καινοτομίας
• Η παγκοσμίως κορυφαία, αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Amgen ερευνά, ανακαλύπτει, αναπτύσσει και διαθέτει καινοτόμες θεραπείες που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των ασθενών, για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών για τις οποίες δεν υπήρχε μέχρι πρότινος επαρκής θεραπευτική αντιμετώπιση.
• Η Amgen δραστηριοποιείται σε θεραπευτικούς τομείς όπως: η ογκολογία, η αιματολογία, η νεφρολογία, οι μεταβολικές νόσοι, οι φλεγμονώδεις παθήσεις και οι νόσοι των οστών.
• Από την ίδρυσή της το 1980, και έχοντας αντιληφθεί από νωρίς τα θεραπευτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η βιοτεχνολογία, είναι μια από τις πρώτες εταιρείες που ανακάλυψε, ανέπτυξε και παρήγαγε με επιτυχία φάρμακα που βασίζονταν σε πρωτεΐνες.
• Μετά από 30 χρόνια, η Amgen συνεχίζει να πρωτοπορεί στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων βιοτεχνολογίας που προσφέρουν στοχευμένες θεραπείες, επενδύοντας σταθερά το 20% περίπου των παγκόσμιων πωλήσεών της για αυτό τον σκοπό.
• Συνδυάζοντας την εταιρική ανάπτυξη με εύστοχες επιχειρηματικές κινήσεις και εξαγορές, η Amgen αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρία βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, απασχολώντας περίπου 17.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 50 χώρες στην Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.

Η Amgen στην Ελλάδα: επένδυση στην καινοτομία

Η Amgen Hellas, θυγατρική της πρωτοπόρου στο χώρο της βιοτεχνολογίας Amgen, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2007 διαθέτοντας καινοτόμες θεραπείες στους τομείς της ογκολογίας, αιματολογίας και οστικών νόσων, ενώ από το 2010 δραστηριοποιείται εμπορικά και στην Κύπρο σε συνεργασία με τοπικό αντιπρόσωπο.
• Από τον Ιανουάριο του 2013, η Amgen ενισχύει την ήδη ισχυρή παρουσία της στην Ελλάδα, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας με την ανάληψη του πλήρους ογκολογικού και νεφρολογικού χαρτοφυλακίου της και θέτει τη χώρα ως σημείο κλειδί για την ανάπτυξη της εταιρείας υπό την ηγεσία του νέου Γενικού Διευθυντή της Amgen Hellas, Matyas Lakatos.
• Αποστολή της εταιρείας, να είναι στην υπηρεσία των ασθενών. Επικεντρώνεται στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, για τον ίδιο τον ασθενή και το σύστημα υγείας.
• Από την ίδρυσή της έως σήμερα η Amgen Hellas παρουσιάζει σημαντικό και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Με αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 48% το διάστημα 2011-2012 ,η εταιρεία ατενίζει το 2013 ως ορόσημο για την σταθερή ανοδική πορεία της. Παράλληλα, η αυξανόμενη επένδυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου συνεχίζεται από την ίδρυση της έως και σήμερα. Στα τέλη του 2007, η Amgen Hellas είχε αριθμό προσωπικού 29 ατόμων και αυτή τη στιγμή απασχολεί 89 άτομα, μια αύξηση που αγγίζει το ποσοστό του 67%. Ενώ εάν λάβουμε υπόψη και τους συνεργάτες μέσω τρίτων εταιρειών, η εταιρεία φτάνει να απασχολεί σήμερα 125 άτομα.
• Το προσωπικό όραμα της νέας ηγεσίας του Matyas Lakatos για την Ελλάδα επικεντρώνεται σε δύο πόλους: στην εξασφάλιση απρόσκοπτης πρόσβασης στις θεραπείες της Amgen για τους ασθενείς στην Ελλάδα και στην επένδυση στη διεξαγωγή κλινικών μελετών με στόχο να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης κλινικής έρευνας στην Ευρώπη.
• Από το 2008 μέχρι το τέλος του 2012, η Amgen Hellas ξεκίνησε συνολικά 23 παρεμβατικές κλινικές μελέτες στις οποίες έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 430 ασθενείς. Ο αριθμός των κλινικών μελετών αναμένεται να φτάσει στις 35 μέχρι το τέλος του 2013 όπου και αναμένεται να συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 710 ασθενείς.
• Το συνολικό κόστος επένδυσης του προγράμματος παρεμβατικών κλινικών μελετών της Amgen Hellas από το 2008 μέχρι το 2012 ξεπερνά τα €8 εκατομμύρια με τα €3 να αφορούν την επένδυση του 2012. Το 2013, με βάση τη στρατηγική της εταιρείας, η επένδυση αυτή αναμένεται να αυξηθεί με στόχο να καταστεί η Ελλάδα πόλος κλινικής έρευνας στην Ευρώπη.

Amgen και καινοτομία: βραβεία και αναγνώριση
• Η καινοτομία που παρουσιάζουν τα θεραπευτικά σκευάσματα της Amgen, αλλά και η αξιοσημείωτη στόχευσή τους σε ακάλυπτες μέχρι σήμερα ανάγκες έχει αναγνωριστεί σε διεθνές και τοπικό επίπεδο μέσα από την απονομή πολύ σημαντικών βραβείων.
Διεθνώς:

• Βραβεία Scrip 2009 Η Amgen έλαβε διπλή διάκριση:
-«Best Overall Pipeline» για την ποιότητα και την αναγνώριση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου.
– «Best New Drug» για το romiplostim, τη θεραπεία για την αντιμετώπιση της Αυτοάνοσης Θρομβοπενικής Πορφύρας (Immune Thrombocytopenic Purpura) σε ενήλικες ασθενείς.
• Βραβεία Prix Galien έχουν απονεμηθεί διεθνώς σε σχεδόν τα μισά φάρμακα του χαρτοφυλακίου της Amgen που αφορούν θεραπευτικές περιοχές όπως η αιματολογία, η οστεοπόρωση και η ογκολογία.
• Βραβείο TIME 2009 για το denosumab, θεραπεία της Amgen για την οστεοπόρωση ως ένα από τα 10 καλύτερα Medical Breakthroughs του εν λόγω έτους.
• «Best Biotechnology Pipeline» 2011 η Amgen αναδείχθηκε από το έγκυρο περιοδικό R&D Directions ως η εταιρία με το Καλύτερο Χαρτοφυλάκιο Προϊόντων σε Ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας έτσι το εύρος και τη σημασία του χαρτοφυλακίου νέων μορίων.
Στην Ελλάδα:

• Βραβεία 2013 Prix Galien στην Ελλάδα, η Amgen Hellas διακρίθηκε με τη πρόσφατη βράβευσή της στα διεθνή αυτά βραβεία στην κατηγορία Καλύτερου Ορφανού Φαρμάκου για το romiplostim, την πρώτη στοχευμένη θεραπεία της χρόνιας Αυτοάνοσης Θρομβοπενικής Πορφύρας (Immune Thrombocytopenic Purpura) σε ενήλικες ασθενείς.
• Best Workplaces 2011, η Amgen Hellas έχοντας διαμορφώσει στην Ελλάδα ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό περιβάλλον εργασίας με στόχο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αναγνωρίστηκε από το θεσμό.

Βιβλιογραφία
Kling, J. ‘Fresh from the biotech pipeline 2011’, Nat. Biotechnol. 30, 128–131 (2012)

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 + ten =